Ľadové lezenie


edelridice

MlynarVTPripravte sa na ľadové lezenie
 
Viacerí z vás by radi vyskúšali ľadové lezenie, ale „náklady na výstroj nepustia“. Cepíny do kolmého ľadu bežne 2 x 150 až 200Eur, mačky s vertikálnymi hrotmi 150 až 200 Eur, ľadovcové skrutky,... A to ešte netušíte, či vás ľady oslovia a budete sa im venovať vážnejšie.
Po dobrých skúsenostiach zo zimnej sezóny, kedy sme vám ponúkli skitouringovú výstroj za výborné ceny a skialpinistickú požičovňu ZADARMO, sme požičovňu rozšírili o horolezeckú výstroj.
Okrem toho sme pre Vás pripravili atraktívnu ponuku pri dodržaní princípu – nekompromisná kvalita za rozumné ceny. Náš typ je vhodný pre „rekreačných“ zimných lezcov, ktorí si chcú občas vyliezť ľad, mix, alebo aj skalu v zimných podmienkach.
 
Cepín a kladivocepín na lezenie v ľade s rukoväťou Griprest:
 
Stubai cepín HORNET PROTECT ICE TOOL R lopatka                
Stubai cepín HORNET PROTECT ICE TOOL H kladivo                
 Nevýhody cepíny nemajú vymeniteľné hroty, ale ak neleziete veľmi vážne zimu vrátane drytoolingu, koľkokrát za život ste menili hroty?

Pokiaľ to myslíte s ľadovým lezením vážne, doporučujeme:

EDELRID Excalibur Pro cepín
EDELRID Excalibur Pro kladivocepín
Nevýhody možno až príliš dobre držia v ľade. Iné vážnejšie nevýhody im aktuálny test cepínov v časopise Jamesák 2/2009 nevytkol. Cepíny s výborným pomerom cena/parametre a tradičnou kvalitou Edelrid. Pre podrobnejšie informácie doporučujeme pozrieť uvedený test.

Neprehliadnite ponuku najnovších cepínov od firmy Petzl - novinky sezóny 2010/2011:
Petzl Quark 2
Petzl Nomic 2010
Petzl Ergo 2010

za výhodnejšie ceny v setoch po 2 ks

Mačky na lezenie v ľade s horizontálnymi hrotmi:
 

STUBAI mačky Tirol Professional                                                               

Vhodné na VHT, aj lezenie ľahších ľadov a mixových terénov. Pre pevné uchytenie na topánke, alebo skialp. lyžiarke doporučujeme variantu s rýchloupínacím viazaním. 
alebo
Mačky na lezenie v ľade s vertikálnymi hrotmi:

STUBAI mačky X-Change Pro
 - pre tých z vás, ktorí to myslia s kolmými ľadmi vážne. Predné hroty tvaru T, zvislá časť so zúbkami dobre preniká do ľadu, vodorovná časť zaisťuje kotvenie v snehu a mäkkom ľade.  
Nevýhody
– žiadne, snáď iba chýba viazanie typu Sidelock, ale to je záležitosť špecialistov a nie za takúto cenu.
 
Ak uvažujete o novej sedačke a perspektívne o zimnom lezení, určite si kúpte sedačku s rock&lock sponami. Je to príjemná a veľmi praktická inovácia, vďaka ktorej si oblečiete, alebo vyzlečiete sedačku v kompletnej výstroji, s mačkami na nohách, bez ich vyzúvania, aj bez zdvihnutia nôh zo zeme. Tento systém používa firma Singing Rock, napr. v modeloch Beat, Sound, Balance II, alebo v úplne novej dámska sedačke Aura.
 
Topánky na lezenie v ľade, vážnu zimnú turistiku a VHT:
 
Tu je naša rada jednoduhšia. Nemusíte nutne kupovať nové topánky. Na ľahšie ľady vám postačia buď skialpinistické lyžiarky, alebo pevné zimné turistické topánky. Ak budete používať mačky s rýchloupínacím viazaním, mali by mať drážku na špičke aj päte. Ak ich ešte nemáte, tu sú naše typy ľadovcových topánok značky Scarpa, ktorá obúva horské služby viacerých alpských štátov. Poslúžia vám aj na ostatné zimné outdoorové aktivity – turistiku, VHT apod.