Skialpinistická výstroj


SkialpVaude2

Rekreačná výstroj na skitouring

Veľa lyžiarov uvažuje o spestrení jednotvárneho lyžovania na lyžiarskom svahu a vleku pohybom vo voľnom teréne, skitouringom, skialpinizmom, či freeridingom. Pred takouto činnosťou doporučujeme absolvovať aspoň kratší kurz - pohyb v zimných horách a lavínové nebezpečenstvo.

Pred výberom skialpinistického výstroja sa treba najskôr rozhodnúť, či ju budeme používať aj na bežnú lyžiarsku zjazdovku, alebo na zjazdové lyžovanie využijeme samostatnú výstroj. Tomu treba prispôsobiť výber lyží, viazania aj lyžiarskych topánok.

Ak nie ste ešte presvedčení, či vás skialpinizmus, resp. skitouring osloví, máte možnosť využiť našu požičovňu. Neriskujte, najprv vyskúšajte. U nás požičiavame výstroj aj ZADARMO.

Lyže na skitouring a skialpinizmus – pre samostý skitouring doporučujeme ľahké mäkšie točivé lyže s drážkou na upevnenie skialpinistických pásov, najpredávanejšie sú už niekoľko sezón jednoznačne Fischer TOUR X-TREME. Pre ich výbornú cenu a jazdné vlastnosti ich využívajú nielen začiatočníci, ale aj skúsení skialpinisti, ktorí ich potom neváhajú použiť do terénu, kde hrozí častejšie poškodenie skĺznice - kamene, les prechodne s nedostatkom snehu Pre náročnejšie terény doporučujeme tvrdšie lyže s menším polomerom, napríklad Fischer Tour X-pression, vyvinuté v spolupráci s Hansom Kammerlanderom, alebo lyže Dynastar z kategórie „ALTI“. Sú konštruovane s rovnakou filozofiou: ideálne na šlapanie a bez kompromisov pri zjazde. Podarený model je Dynastar Altitrail Powder.

Lyže na skialpinizmus a freeride - tu patrí skupina lyží, ktoré vyžadujú zdatného lyžiara po technickej aj kondičnej stránke. Majú robustnejší charakter, menší rádius, vyššiu hmotnosť, zvyčajne drevené jadro a zvyčajne aj sendvičovú štruktúru, ktorá sa používa na pretekárske lyže najvyššej triedy. Ťažšie ich dostanete na kopec, ale o to lepšie Vás podržia v strmom svahu, prašane, muldách, ľade a pod. Medzi legendy týchto lyží určite patria lyže rady Dynastar Legend, s najpredávanejším modelom pre expertov Dynastar Legend Sultan 85, novší model Dynastar Legend Sultan 85 2012. Zvýšenej hmotnosti ani robustnosti sa pri šliapaní nemusíte až tak obávať. Takéto lyže majú totiž väčší "výtlak", nebárajú sa tak veľmi do snehu ako tenšie lyže a tým šetríte silu pri šliapaní.

Viazanie – radšej robustnejšie viazanie, ktoré nevyžaduje špeciálne drážky na lyžiarkach. Ľahšie sa obúva, aj vyzúva, viac vydrží pri zaťažení v hlbokom snehu aj na zjazdovke. Na skitouring doporučujeme Hit sezón od roku 2010 viazanie Fritschi Diamir Eagle, ktoré má posunutý bod otáčania. Tým sa šliapanie stáva prirodzenejším a podstatne menej namáha nohy. Pre skialpinizmus doporučujeme Fritschi Diamir Eagle 10, pre náročnejšie freeride terény a pre výkonných lyžiarov Fritschi Diamir Eagle 12 s vyššou vypínacou silou. Pre turistov, ktorým záleží na hmotnosti doporučujeme výrazne ľahšie "techové" viazania Dynafit TLT vyvinutépôvodne na preteky. Vyžadujú špeciálnu úpravu lyžiarok (vybrania na špičke aj päte). Ale nemajte obavy, všetky skialpinistické lyžiarky SCARPA z našej ponuky, okrem najlacnejšieho modelu Avant sú už takto upravené. Dynafit TLT ponúkame vo variante s brzdami Dynafit TLT Vertikal ST a lepšie, vhodné aj na freeride Dynafit TLT Vertikal FT.

Stúpacie pásy – Na univerzálne použitie sú najvhodnejšie kombinonované (mohair + nylon), zabezpečia dobrý sklz aj stúpanie. Pokiaľ lyža nemá extrémne vykrojenie, nie je nutné kupovať carvingové pásy. Sú značne drahšie a horšie sa udržiavajú (nie je ich možné pri prenášaní a uskladnení nalepiť na seba bez presahu jednej strany). Na druhej strane lepšie držia vo svahu a tým výrazne šetria sily. Pri nákupe pásov sa poraďte na našej predajni najmä o ich šírke vzhľadom na šírku lyže.

Lyžiarky – skialpinistické lyžiarky musia v prvom rade dobre sedieť na nohe. Oproti zjazdovým sú ľahšie,majú Vibram podrážku a umožňujú pomerne pohodlnú chôdzu. Doporučujeme lyžiarky zn.SCARPA, ponúkajú modely vhodné na rekreačný skitouring, aj na závodný skialpinizmus. Príliš ľahké mäkké lyžiarky Vás „nepodržia“ tak dobre v oblúkoch. Čím viac chôdze, tým vyberajte ľahšie, čím viac lyžovania, tým tvrdšie, s vyšším flex indexom. Doporučujeme lyžiarky z materiálu PEBAX, ktorý nemení vlastnosti vplyvom vonkajšej teploty. V lyžiarkach Scarpa sa používajňu zvyčajne dva druhy vnútornej papučky. Základná - je vyrobená z Cordury, má šnurovanie, je pevnejšia, robustnejšia a ťažšia. Thermo - je síce ľahšia, ale nedrží nohu tak pevne a rýchlejšie sa opotrebuje.

Teleskopické paličky – hlavnou výhodou skladacích teleskopických paličiek oproti bežným zjazdovým je možnosť variabilne prispôsobovať ich dĺžku podľa aktuálneho terénu, napr. v traverzoch budete potrebovať jednu paličku vždy kratšiu. Majú nižšiu hmotnosť a sú opatrené veľkými krúžkami proti prílišnému zapichávaniu do snehu. Zvyčajne majú vídiové hroty pre zachytenie pri stúpaní v ľadovom teréne. Oplatí sa priplatiť si za materiál (karbón F45 až F60) – čím vyššie číslo, tým pevnejší. K jednému páru palíc sa zvyčajne dodávajú krúžky a kryty hrotu - tzv. "papučky", ktoré znižujú opotrebovanie hrotu pri používaní palíc v lete, pri turistike.
 
Mačky na lyže – sú to špeciálne „mačky“ do ľadu, ktoré sa upevňujú na viazanie. Umožňujú a uľahčujú výstupy na lyžiach aj v zľadovateľom teréne. Kupujú sa na konkrétny typ viazania. Raz ich vyskúšate a už bez nich na túru v zľadovatelom teréne nepôjdete.

Lavínový vyhľadávač – nutná súčasť zimnej výstroje každého skialpinistu, freeride lyžiara, vysokohorského turistu, či horolezca. Záchrana zasypaného lavínou je pri použití lavínového vyhľadávača niekoľkonásobne vyššia. Tieto zariadenia sa v posledných rokoch po nástupe módnej vlny freeride lyžovania začali hromadnejšie vyrábať. Ich cena klesla z pôvodných 10 až 15 tisíc korún na dnešných rádovo 4000 korún. Doporučujeme  PIEPS FREERIDE a pre tých, čo sa už v lavíne ocitli a vedia "o čom to je jednoznačne PIEPS DSP. a nový lacnejší PIEPS DSP TOUR. Pieps v sezóne 2013/14 ponúka inovovaný DSP PIEPS DSP Sport, DSP PRO. ...
Doporučujeme nakupovať výhodné sety.
Ďalej doporučujeme absolvovať aspoň základný lavínový kurz. Informujte sa o kurzoch, ktoré zabezpečujeme v zimnej sezóne zima 2013/14 pri predaji lavínových vyhľadávačov ZADARMO.

Pozrite aj test lavínových vyhľadávačov a skialpinistický kurz ZADARMO

Naviac doporučujeme:

Lavínovú sondu, lavínovú lopatku - lavínový vyhľadávavač bez sondy a lopatky je iba polovičné riešenie. Doporučujeme nákup výhodnejších setov, ktoré ponúkame sezónne.

Ľadovcové okuliare

Pozrite aj Požičovňa