Trendy


Trendy2011

Vak na lano s funkciou plecniaku

Zatiaľ stále málo používaná praktická pomôcka lezca - najmä skalkára. Vak na lano udržuje lano v čistote a VÝRAZNE zvyšuje jeho životnosť. Pomáhá udržovat prehľad v lezeckom materiáli. Šetrí silu pri motaní a nervy pri rozmotávaní lana (neustálym motaním se lano začíná krútiť). Plachta, ktorá je jeho súčasťou sa využije aj na uskladnenie ostatného materiálu. - Dimenzovaný je na 50, 60, 70 m lano - rozmer plachty 137x137cm, oko na uviazanie koncov lana, skrytá kapsička na doklady. Polstrované ramenné popruhy. Vyrobený z oderuvzdorného materiálu ripstop. Môže sa nosiť ako samostatný plecniak, alebo ho vložíte do bežného plecniaka spolu s ostatným materiálom.

Nordic walking

rucksaecke_wandern_eVidieť ich stále častejšie a je ich čoraz viac. Turistov s "lyžiarskymi" paličkami. Nordic walking, čiže severská chôdza, je nielen obľúbeným, ale aj zdravým pohybom.
Táto obdoba chôdze vznikla v Škandinávii, kde ju využívali v príprave najmä bežci na lyžiach. Svoj pôvod má vo Fínsku v horských regiónoch a jej výhody pri chodení do kopca a z kopca sú vyskúšané, nedá sa o nich pochybovať. Už dlhší čas ju využívajú aj bežkári, ktorí sa v letných mesiacoch týmto spôsobom udržiavajú v kondícii a pripravujú na zimnú športovú sezónu. V roku 1997 vyvinul fínsky bežkár Matti Heikkilä v spolupráci s najväčším producentom karbónových palíc tréningový program zameraný na posilnenie celého tela. Nordic walking bol na svete. V čom teda spočíva neodolateľný šarm aktivity, ktorá za našimi hranicami naberá rozmer masového športu a bezpochyby neobíde ani nás?
Od atletickej chôdze sa odlišuje predovšetkým v tom, že chodec pri nej využíva teleskopické, respektíve lyžiarske palice. Ich výhodou je menšie napätie v oblasti krčnej chrbtice, aktivovanie trojhlavého svalu ramena, veľkého prsného svalu, svalov zadnej časti ramenného pletenca a širokého svalu chrbta.

Chôdza je pohybová aktivita, ktorej sa denne venuje, či už vedome, alebo nevedome, šesť miliárd obyvateľov našej planéty. Mimoriadnej popularite sa teší najmä v Škandinávii. V Nórsku je chodecký zväz najväčšou športovou organizáciou v krajine. V športovej podobe je mimoriadne populárna na celom svete. Jej popularita súvisí predovšetkým s tým, že je nenáročná a pre udržiavanie kondície veľmi efektívna.
Praktizujú ju ľudia so sedavým zamestnaním, pacienti s problémami v kolenách a chrbt, znižuje svalové napätie v ramenách a krku a je optimálnym outdoorovým tréningom na znižovanie nadváhy, znižuje vysoký krvný tlak, zlepšuje hodnoty cholesterolu, znižuje triglyceridy a paličky poskytujú pocit opory predovšetkým pre starších ľudí.
Do činnosti je zapojených skoro všetkých 660 svalov v tele, trénuje sa srdcový obehový systém, imunitný systém sa posilňuje, v porovnaní s behom sú bedrá, kolená a kĺby menej zaťažené. Chodec má lepšiu stabilitu a istotu, preťažovanie nosných kĺbov je o 30 % nižšie, preto je severská chôdza vhodná pri degeneratívnych ochoreniach chrbtice.
Lekári odporúčajú tento druh športu aj pacientom postihnutým osteoporózou. Nordic walking je skrátka in, pretože je takmer dvojnásobne efektívnejší než bežná chôdza bez paličiek.
Nordic walking je dynamická kondičná chôdza v rôzne náročnom prírodnom teréne, pri ktorej chodec používa pár špeciálnych palíc na severskú chôdzu.
Najväčšia vlna sa do Európy prevalila pred dvoma rokmi, ale záujem o pohyb neopadá. Skôr naopak. Alpy sú plné turistov s palicami v rukách. A nie sú to len starší ľudia. Aj v slovenských horách ich vídať čoraz častejšie. Kondičnej chôdzy neodolala ani Jitka Zelenková. Ako sama hovorí, je nepriateľom posilňovní. Ale v zime veľmi rada bežkuje, a tak si vybrala šport, ktorý ju baví. "Chodím s paličkami, robím niečo pre svoje telo a ešte som aj v prírode," vraví.
Dokonca je zaradená medzi pohybovú liečbu a vo svojich programoch ju majú zaradené viaceré kúpele.
Čo k tomuto športu vlastne potrebujete? Takmer nič. Teda okrem chuti zašliapať si a - paličky. Tie sú ľahke, so špeciálnym uchytením. Boli vyvinuté pre nordic walking, na výrobu sa používa vysokokvalitný a ľahký materiál (karbón a sklené vlákno). Špeciálne slučky spájajú ruku a paličku. Paličky sú vybavené kovovými hrotmi na hladký podklad a nasadzovateľnými gumovými papučkami na mäkký podklad.
palicenordicwalk 

Prečo je nordic walking obľúbený?
- môže s ním začať ktokoľvek a kedykoľvek
- počas neho sa nielen nohy, ale aj horná časť tela intenzívne zapája do práce, takto sa svaly nášho tela hýbu na 90 %
- šetrí naše kĺby
- pozitívne pôsobí na srdce a pľúca
- počas športovania sa možno kochať prírodou, pri nordic walkingu ste vlastne v najkrajšej telocvični na svete
- v neposlednom rade sa pri takejto chôdzi môžete pokojne porozprávať so svojimi spoluchodcami
- efektívne spaľuje tuky, stabilizuje a redukuje telesnú hmotnosť
- posilňuje imunitný systém
- zvyšuje výkonnostnú aktivitu
- odbúrava stres a agresívnosť
- spomaľuje proces starnutia

Prebraté z týždenníka Žurnál/Pauza č. 20/2007