Turistická a VHT výstroj


beltatry206mini

PRVÁ VRSTVA - funkčné prádlo, ponožky

Úlohou tejto vrstvy je zachovať pokožku suchú aj pri vysokej fyzickej námahe, odviezť pod od pokožky a poskytnúť telu pocit komfortu a optimálne množstvo tepla - v zime hriať a v lete chladiť. Docieliť sa to dá použitím hydrofóbnych vlákien, ktoré neviažu vlhkosť, ale odvádzajú ju do ďalšej vrstvy oblečenia. Túto úlohu najlepšie spĺňajú úplety na báze polypropylénu.

Používané materiály

POLYPROPYLÉN
Spolu s polyesterom patria medzi najpoužívanejšie syntetické materiály. Má minimálnu nasiakavosť (okolo 0,01 %), má menšiu tvarovú stálosť ako polyetylén. Jeho výhodou je nižšia cena.

POLYETYLÉN

Vyznačuje sa veľmi nízkou nasiakavosťou (okolo 1 %), je tvarovo stálejší než polypropylén, avšak je aj drahší.


DRUHÁ VRSTVA - IZOLAČNÁ

Jej hlavnou úlohou je zabezpečiť organizmu teplo a tak isto ako spodná vrstva nezadržiavať v sebe vlhkosť, odvádzať ju preč a to všetko pri čo možno najnižšej hmotnosti a najvyššej pohyblivosti. Pri jej výrobe sa najviac osvedčil materiál na báze extrémne tenkého polyesterového vlákna fleece respektíve microfleece. Sú to syntetické polyesterové vlakna, ktoré su husto tkane i veľmi priedušné. Sú mäkke a príjemné na dotyk. Medzi najkvalitnejšie fleece materiály patrí "POLARTEC". Vyrábajú sa v rôznych hrúbkach, čím hrubšie tým teplejšie.

Čoraz väčšej obľube sa tešia kombinácie týchto materiálov s membránou odolnou voči vetru a extrémne dobre priedušnou. (Windstopper, Windproof). Rozširujú výhody fleece o "neprefúknuteľnosť" čím umožňujú ich použitie aj ako vrchnej ochrannej vrstvy. Je to najlepšie oblečenie na aktivity, pri ktorej človek vyvíja vysokú námahu a potí sa. Pri veľmi vysokom chlade sa môže fleece oblečenie navzájom kombinovať.

Do extrémne chladných podmienok sa v rámci 2. vrstvy používa oblečenie z páperia. Je veľmi ľahké, skladné a výborne izoluje. Jeho nevýhodou je zníženie tepelnoizolačných vlastností po navlhnutí.


TRETIA VRSTVA - OCHRANNÁ

Chráni pred poveternostnými vplyvmi ako vietor, dážď, sneh a pod. Musí byť priedušná a pritom nepremokavá. Najpoužívanejšími materiálmi sú membránové materiály na báze Teflonu (eVENT, GORE-TEX, Ceplex 10000, Ceplex 15000), alebo lacnejšia verzia - polyuretánové zátery (Hydrotex, Ceplex 5000, ...)

Tieto materiály musia vykazovať v proti sebe stojace vlastnosti, priedušnosť vodných pár a nepremokavosť. Nepremokavosť sa udáva výškou vodného stĺpca v metroch, ktorý materiál vydrží a nepretečie. Podľa normy ISO 811 sa za nepremokavý materiál považuje taký, ktorý odolá tlaku 1,3m vodného stĺpca. Pri použití oblečenia v praxi však často vzniká zaťaženie, ktoré túto hodnotu niekoľkonásobne prekračuje. Napríklad sedenie v mokrom zodpovedá 5m vodného stĺpca, kľačanie 12 metrom, tlak popruhov asi 15kg batoha 18 až 20 metrom vodného stĺpca. To znamená, že materiál, ktorý zaručuje nepremokavosť aj v náročnejších podmienkach by mal dosahovať aspoň hodnoty 20m vodného stĺpca. Napríklad Gore - Tex dosahuje hodnôt 40 až 60m, eVENT ešte vyššie hodnoty.
Priedušnosť sa v súčasnosti označuje takzvaným odporom Ret, ktorý látka, alebo hotová bunda kladie pri priestupe vodnej pary v jednotkách m2.Pa.W-1. Čím je číslo menšie, tým lepšia je priedušnosť materiálu. (0 - 6 veľmi dobrá, 6 - 13 dobrá, 13 - 20 uspokojivá, 20 - 30 nevyhovujúca). Najlepšie hodnoty priedušnosti dosahuje jednoznačne materiál eVENT ()RET 2,7 (dvojvrstvové spracovanie) a RET 4,5 pri trojvrstvovom spracovaní.

Pri bežnom používaní je taktiež veľmi dôležitá odolnosť použitých materiálov. Membránové materiály typu eVENT majú až 10x dlhšiu životnosť, ako polyuretánové zátery.

Ako tretia vrstva sa často používajú aj materiály, ktoré sú odolné voči vetru, ale nie sú nepremokavé (Windstopper, Windproof , Schoeller, ...). Majú zvyčajne ešte lepšie parametre priedušnosti a vonkajšia vrstva býva často vodoodpudivá. Sú vhodné na intenzívnejší pohyb v chladnom prírodnom prostredí, napr. skitouring.

Viac – pozrite \Poradenstvo\Materiály

Pozrite aj Požičovňa