Materiály


 eVENT  eventlogo_150

je nepremokavá, mikroporézna PTFE (polytetrafluorethylén) membrána, ktorá dosahuje vyššiu priedušnosť, ako akékoľvek iné membrány, používané v súčastnosti na trhu. Mimoriadne vysoká priedušnosť eVENT membrány sa dosahuje dlhodobou zmenou štruktúry polymérov, materiál preto nepotrebuje ďalšiu PU alebo inú povrchovú upravu. PU-úprava sa zvyčajne používa na ochranu materiálu pred poškodením tukmi, olejmi alebo pracími prostriedkami. Jej nevýhodou však je, že má tendenciu nasávať a akumulovať vlhkosť. Nakoľko eVENT túto povrchovú úpravu nepotrebuje, póry membrány zostávajú otvorené, vlhkosť má možnosť unikať. "Direct Venting" - priamy a aktívny transport telesnej vlhkosti - prebieha dvojakým spôsobom:1. pot sa odparuje priamo a to bez toho, aby sa najskôr ukladal v membráne2. priedušnosť začína ihneď a naplno pracovať, nakoľko na transport telesnej vlhkosti už viac nepotrebuje doteraz žiadúce teplotné rozhranie. Takto výkonný transport telesnej vlhkosti má za následok, že na vnútornej strane funkčného oblečenia sa neusadzuje vlhkosť a telo je tak chránené pred podchladením. eVENT dosahuje špičkové hodnoty priedušnosti: RET 2,7 (dvojvrstvové spracovanie) a RET 4,5 pri trojvrstvovom spracovaní. eVENT je chránená známka BHA Technologies Inc.
Pohodlie – eVENT ®  Event_windproof
Membrány, ktoré sú vode odolné a napriek tomu priedušné, sú v súčasnosti štandardom kvality. Aj napriek tomu, všetci výrobcovia, aj lídri na trhu, bojujú s jedným problémom: Čím lepšia je vode odolnosť, tým menej materiál dýcha. Navyše, ak je malý rozdiel medzi teplotou nohy a vonkajšou teplotou, napríklad v lete alebo v teplých miestnostiach, dokonalé fungovanie funkčných vlastností je ešte sťažené. Membrána eVENT ® nemá uzavreté vrstvy ako iné membrány. Je vode odolná vďaka jej špeciálnej vláknovej štruktúre. Vďaka tejto nezvyčajnej štruktúre naplnenej vzduchom, je pot odvádzaný cez milióny maličkých pórov von, bez toho aby sa usádzal na membráne. Z tohto dôvodu eVENT ® dýcha oveľa aktívnejšie a klíma nohy je oveľa pohodlnejšia za každej teploty.             
 
 
Ceplex 5000-10000-15000 
 
Ceplex 2000
cenovo výhodný, priedušný polyuretánový záter. Vodný stĺpec: 2000 mm. Oblasť nasadenia: voľný čas, trekking, pešia turistika
   
Ceplex 5000      Ceplex5000
vysokopriedušný, nepremokavý polyuretánový záter. Vodný stĺpec: 5000 mm, priedušnosť: 7000 g/m2Oblasť nasadenia: horské túry, trekking, pešia turistika, voľný čas
 
Ceplex 10 000   Ceplex10000
 
prvotriedna PU-membrána, mäkká, vysokopriedušná, garantuje optimálnu telesnú klímu a maximálnu slobodu pohybuvodný stĺpec: 10 000 mm, priedušnosť: 9000 g/m2. Oblasť nasadenia: horské túry, náročný trekking. 
 
Ceplex 15 000   Ceplex15000
Prvotriedna PU-membrána, mäkká, vysokopriedušná, garantuje optimálnu telesnú klímu a maximálnu slobodu pohybuvodný stĺpec: 15 000 mm, priedušnosť: 10 000 g/m2Oblasť nasadenia: náročné športové aktivity.
Ceplex Pro 25 000
Špičková PU-membrána, mäkká, vysokopriedušná, garantuje optimálnu telesnú klímu a maximálnu slobodu pohybuvodný stĺpec: 25 000 mm, priedušnosť: 25 000 g/m2. Oblasť nasadenia: najnáročnejšie športové aktivity.
 
GORE-TEX                                                                         
Gore-texové oblečenie je nepremokavé, vetruvzdorné, ale priedušné. Tieto výnimočné vlastnosti sú spôsobené tzv. Gore – texovou membránou. GORE – TEX je mimoriadne ľahká a tenká membrána, ktorá je umiestnená medzi vrchným materiálom a podšívkou. Nie je to náter ani impregnácia ani druh vrchného materiálu alebo podšívky.
 
Prečo je GORE – TEX membrána nepremokavá?
Je extrémne voduodpudivá (hydrofóbna). Ani pod vysokým tlakom nie je možný prienik vody, pretože kvapka vody je cca. 20.000 krát väčšia ako pór membrány. Aj v prietrži mračien ostávate v suchu.
 
Prečo je GORE – TEX membrána vetruvzdorná?
 Zložitá labyrintová štruktúra membrány neumožňuje prienik vetru. Ani silný vietor neprefúkne váš odev a vy ostanete v teple.
 
Prečo je GORE – TEX membránapriedušná?
Mimoriadnou vlastnostuo Gore-texu je jej priedušnosť. Vodné pary, ktoré vznikajú při aktívnom pohybe, voľne prechádzajú Gore-texovou membránou, pretože jej póry sú cca. 700 krát väčšie ako molekuly vodných pár. Pri prehriatí organizmu nedochádza ku kondenzácií vodných pár z odevu.         
Pri sede pôsobí na Gore-texovú membránu 5m vodný stĺpec. Pri kľaku a páde pôsobí na membránu 10m vodný stĺpec a pri nosení batohu pôsobí na ramená 20m vodný stĺpec. GORE – TEX membrána udrží max. 50m – 60m vodný stĺpec (udávajú že vydrží až 80m vodný stĺpec).
 
Najpoužívanejšie druhy GORE–TEX membrány:
Z liner - voľne vložená membrána medzi podšívkou a vrchnou vrstvou
2 vrstvový – vrchná vrstva je zlepená z Gore-texovou membránou a podšívka je zvlášť
3 vrstvový – vrchná vrstva, Gore-texová membrána a podšívka sú zlepené spolu
Packlite – je to nová technológia Gore membrány. Bundy vyrobené z Paclitu sú ľahšie ako doterajšie bundy z Gore-texu. Má zvýšenú priedušnosť membrány, je ľahšie uskladniteľná. Viacej sa využíva na turistiku ale nie je vhodná pre horolezcov a ľadolezcov. Rýchlejšie sa odiera. Charakteristickým znakom je hrboľatosť vnútornej vrstvy
XCR (extended, comfort, rannge) - 3vrstvový, Gore membrána má o 25% zvýšenú priedušnosť ako tradičný Gore-Tex. Má vyšší komfort, ľahko sa perie. Charakteristickým znakom je že vnútorná sieťovina má striebornú farbu.
GORE – TEX summer technology - z tejto Gore membrány sa vyrábajú topánky určené na letnú turistiku. Topánka vyrobená z tohoto druhu Gore – texu má o 100% lepšiu priedušnosť. Tieto topánky sú ľahké a tenké. Charakteristickým znakom je, že všetky vrstvy (podšívka, filc polyesterový, membrána Gore, nylonový materiál) sú spolu natavené.                    
 
 
WINDPROOF 60-80-100  Wind%20Proof%2080
 
priedušné fleecové bundy, extrémne odolné voči vetru.
Uvádzané číslo označuje stupeň odolnosti voči vetru. Napr. windproof 60 znamená mimoriadne priedušnú bundu, s relatívne silnou priepustnosťou vetra; naopak, windproof 100 označuje 100 %-ne voči vetru nepriepustnú bundu.Všetky modely majú vodoodpudivú povrchovú úpravu, dobre izolujú a spoľahlivo transportujú pot.      
           
 
TransActive     transactiveall_150     
    
TransActive je vysokovýkonný membránový systém, spoľahlivo nepremokavý, a pritom mimoriadne priedušný, pružný, so sendvičovou konštrukciou: na vonkajšej strane textílie leží vodoodpudivá vrstva; vnútorná strana má schopnosť nasávať vlhkosť a rozložiť ju. Medzi nimi leží polyesterová membrána, obsahujúca vodu priťahujúce a vodu odpudzujúce elementy, ktoré vnútornú stranu textílie odvodňujú podobne ako drenáž. Spôsoby zapracovania membránového systému do materiálu:3-vrstvá membrána: povrchová látka - membránový systém - futro sú spracované dohromady ako celok; pružný, extrémne nepremokavý, robustný materiál spĺňajúci extrémne nároky2-vrstvá membrána: membránový systém je "zatavený" o ľavú stranu povrchovej látky, cez ne voľne leží futro; vonkajšie švíky sa špeciálne podliepajú, aby boli nepremokavéfutrový laminát: membrána je zapracovaná iba o futro; veľmi ľahký a extrémne priedušný materiál                    
 
 
Polartec                             
vysokokvalitný fleece s konštrukciou tkania, ktorá umožňuje spájať rozličné priadze na vonkajšej/vnútornej strane: hustý, krátko strihaný materiál sa spája so zostrihnutou vnútornou stranou = vynikajúci izolant má dlhú životnosť, chráni pred zimou a vetrom a ponúka optimálny pomer medzi váhou a hrejivosťou.
 
 
Schoeller Dynamic Extreme  
Materiál z tejto extrémne robustnej tkanivovovej zmesi 53% polyamid, 35% Cordura, 11% elastán; je bielastický (flexibilný do všetkých strán), mimoriadne rýchlo transportuje pot a je mäkký na omak, čo zaručuje vysoký komfort nosenia. Vonkajšia strana materiálu je vodoodpudivá.                   
 
 
Anti UV  Anti%20UV                                                             
Špeciálnou povrchovou úpravou sa docieľuje odolnosť použitého materiálu voči slnečnému žiareniu, čo zvyšuje životnosť a kvalitu produktu. V závislosti od materiálu a povrchovej úpravy sa dosahujú rôzne hodnoty ochranného faktora, ktoré sa na etikete výrobku udávajú podľa medzinárodne platnej meracej škály (SPF – Sun Protect Faktor).  
 
 
 
3XDRY      
povrchová úprava materiálov zaručuje: rýchly transport telesných pár zvnútra, zvonka vodoodpudivosť a rýchle schnutie. Povrchová úprava sa používa na polyesterové a polyamidové vlákna; materiál je ľahký a priedušný.                         
 
 
COOLMAX
 
polyesterové vlákno udržiava nohu v suchu (rýchly transport potu) a v pohodlí (chladivý efekt). Vhodné na akékoľvek aktivity v teplých klimatických podmienkach, v lete a pri zvýšenej tvorbe potu (celoročne).             
 
 
OUTLAST
 
nepretržite udržiava nohu v optimálnej klíme. Technólogia na pricípe termoregulácie: pri zvýšenej aktivite ponožka akumuluje teplo, vo fázach oddychu ho uvoľnuje.                
                       
 
NEW MERINO WOOL
prírodné vlnené vlákno najvyššej kvality má vynikajúce izolačné vlastnosti a zaručuje vysoký komfort.    
           
 
 
LYCRA
 
V kompletnej štruktúre ponožky je zapracovaná LYCRA, ktorá je zárukou vynikajúcej elasticity. Ponožky dobre sedia - netvoria sa záhyby, nedochádza k oderu, nevznikajú pľuzgiere. Ponožky si udržiavajú formu aj po viacnásobných praniach.                          
 
 
Lycra Warm 230   
vysoko elastický materiál na vonkajšej strane hladký, zvnútra načesaný kvôli vyššej izolačnej schopnostimateriál: 85% polyamid, 15% elastanhmotnosť: 230 g/m2pranie: do 40 °C
 
Lycra Light 190     
ľahký, elastický materiálmateriál: 80% polyamid, 20% elastánhmotnosť: 190g/m2pranie: do 40 °C
 
 
Microfleeece 180
 
mikrovlákno s vysokou izolačnou schopnosťou a nízkou hmotnosťou. Obojstranná anti-pilling úprava.materiál: 100% polyesterhmotnosť: 180 g/m2pranie: do 40 °C
 
Stretch Fleece 210
 
elastická, mäkká tkanina sa stará o neobmedzený pohyb. Povrch je hladký, vnútorná strana je načesaná a garantuje vynikajúcu izoláciu.materiál: 92% polyester, 8% elastanhmotnosť: 210 g/m2pranie: do 40 °C
 
Supplex
 
Supplex je príjemný na dotyk ako bavlna, rozhodujúci rozdiel je v jeho funkčnosti: je super priedušný, nemení formu, schne rýchlejšie ako bavlna a nemení farebnosť.
 
 
Cordura  
 
Tkanina z polyamidových vláken vyznačující se vysokou pevností a ohebností při zachování velmi nízké hmotnosti. Tkanina se velmi snadno udržuje a je velmi odolná proti otěru a protržení.
 
 
Vibram
Výrobca a značka materiálu najpoužívanejšej podrážky na outdoorovú obuv. Poskytuje vysoký komfort pri chôdzi v náročných terénoch. Vytvára ideálne podmínky pre chôdzu po velmi širokom spektre povrchov - od asfaltu až po ľadovec a ostré skaly.
       
 
SPACIE VAKY
(u výrobkov zn. VAUDE)
 
Anatomická trojdimenzionálna kapuca
je tepelne zosilnená, dobre sedí, umožňuje optimálnu možnosť hýbať hlavou; dodatočná tepelná lišta po okraji kapuce chráni čelo a líca
 
Plochá prekrytá pracka
umožňuje rýchle otváranie/zatváranie bez použitia suchého zipsu
 
Trojdimenzionálny tepelný límec
chráni krk a zátylok pred chladom
 
Ploché zaťahovacie šnúrky
umožňujú rýchlu a pohodlnú manipuláciu
 
Vnútorné vrecko
slúži na uschovávanie hodnotných maličkostí
 
Ochranná lišta na zipse
je po celej dĺžke tepelne zosilnená. Zabraňuje prenikaniu chladu.
Asymetrický strih
Predná časť spacieho vaku je strihaná širšie, ako zadná (chrbtová) časť. Spací vak sa v spánku nepretáča, nevytvárajú sa možnosti prenikania chladu.
Obojstranný zips
umožňuje rýchle a pohodlné narábanie a samostatné vetranie spodnej časti nôh.
Anatomický tepelný vak na chodidlá
zabezpečuje optimálny pohyb nôh do všetkých strán, tepelne zosilnený chráni citlivé nohy pred chladom.
Teplotné rozpätie
udáva hodnoty vonkajšej teploty, do ktorej je daný spací vak vhodný. Uvádzané údaje sú však relatívne, pretože citlivosť na chlad/teplo je individuálna a závisí od mnohých ďalších faktorov, ako napr. od kondície, príjmu energie formou potravín, stupňa vyčerpania a pod. Príklad: + 22 / -7 až -13 / - 31 °C Komfortná oblasť +22 °C: Prvý číselný údaj udáva hraničnú teplotu, pri ktorej môžete ešte stále ozdravujúco spať a to s otvoreným zipsom bez toho, aby ste sa potili.Tolerančná oblasť -7 až -13 °C: Toto číselné rozpätie udáva teplotu, do ktorej je daný model určený. So zatvoreným zipsom sa pri uvedenej teplote optimálne vyspíte. Extrémna oblasť – 31 °C: Dodatočné izolačné vrstvy oblečenia, dobrá telesná kondícia a dobrá spodná izolácia sú dôležitými predpokladmi, aby ste sa pri uvedenom teplotnom údaji nepodchladili.
Páperové spacie vaky (výplň)
Vysokokvalitné husie perie sa používa na výrobu modelov high-end-série ktoré pri minimálnej hmotnosti garantuje optimálne izolačné hodnoty. Výplň v pomere 90/10 (perie/páperie) je prvotriednym riešením pre extrémne nasadenie, rovnako ako jej „loft„ (kapacita peria nabrať vzduch). O čo väčšia je táto kapacita, o to lepšia je izolačná vlastnosť peria. Na výrobu Ice Peak-série sa používa perie s hodnotou loftu 700 cu.in. (maximálna dosiahnutná hodnota je 750 cu.in.).Šedé kačacie perie v pomere 80/20 je robustné, má dlhú životnosť a veľmi dobré izolačné vlastnosti. Používa sa na výrobu modelov s univerzálnym využitím. Ošetrovanie a skladovanie páperových spacích vakov
Páperové spacie vaky skladujte v suchých a vzdušných bavlnených vreciach/obliečkach, nie v kompresných obaloch. Po každom použití ich dôkladne vysušte. Čistite špeciálnym pracím prostriedkom Nikwax DownWash – uchováva prirodzenú mastnotu peria, čím predlžuje jeho izolačné vlastnosti a životnosť.
Syntetické spacie vaky (výplň)
Sensofil Extreme je duté vlákno s hydrofilnou reflexnou vrstvou, ktorá sa stará o rýchly transport potu a vynikajúcu termoizoláciu. Používa sa na výrobu série modelov Arctic, ktoré sú svojím strihom, vybavením a vlastnosťami materiálu skutočnou alternatívou k páperovým spacím vakom. Sensofil.r - duté vlákno so zapracovanou vrstvou upravovanou hliníkom, ktorá sa stará o zvýšenú reflexiu telesnej teploty sa používa na výrobu série modelov Kiowa, určených na trekkingové túry.Sensofil (duté vlákno). V porovnaní s páperím má syntetický materiál veľmi nízku schopnosť absorbovať vlhkosť. Aj v takomto prípade však príjemne hreje a veľmi rýchlo schne. Používa sa na výrobu série Navajo, ktorá má multifunkčné využitie.
Ošetrovanie a skladovanie syntetických spacích vakov
Jednou z najväčších výhod tohoto materiálu je skutočnosť, že sa dá mimoriadne ľahko udržiavať. Rýchlo schne a dá sa jednoducho čistiť. Aj napriek tomu je nutné, aby sa syntetické spacie vaky neskladovali v kompresných obaloch, ale vo vzdušných vreciach/obliečkach. Čistite špeciálnym pracím prostriedkom Nikwax Loft Tech Wash – ošetruje syntetické vlákno, udržiava je ho vlastnosti a predlžuje životnosť.
 
Laná
(u výrobkov zn. Lanex – Tendon)
Dynamické laná TENDON zn. Lanex sa vyrábajú v troch možných variantách:
 
STANDARD - zdokonalená základná úprava dynamických lán.
Výsledkom je výborná vodeodolnosť, oderuvzdornosť, a predĺženú životnosť.
 
PROTECT SHIELD - štandardná úprava proti vode a oderu, ale naviac je ošetrený
oplet povrchovou úpravou TENDON NANOTECHNOLOGY. Na oplet lana
je nanášaný TEFLON v malých častitiach, ktoré zabraňujú prieniku vody,
prachu a iných škodlivých častíc.
 
COMPLET SCHIELD - maximálny stupeň ošetrenia lana s vysokým účinkom
vodeodolnosti, oderuvzdornosti. Novou metódou NANOTECHNOLOGY je
na oplet lana aj jadro nanášaný TEFLON vo veľmi malých časticiach, ktoré
vytvárajú takmer nepriepustnä ochrannú vrstvu proti vode, prachu a iným
škodlivým časticiam. Výrazne zvyšuje životnosť lán.
 
Teflon   teflon

Horolezecké laná TENDON sú ako jediné na svete vyrábané v licencii DuPont™ TEFLON® fabric protector. Laná chráněné vrstvou TEFLON® sa vyznačujú výnimočnou odolnosťou proti vode a oderu. TEFLON® účinne bráni prenikaniu prachových častíc do štruktúry lana a tým zvyšuje jeho životnost

 
Nanotechnology   nano

Nová metóda povrchovej úpravy lán, pomocou ktorej je na oplet lana nanášaný TEFLON® vo veľmi malých časticiach. Tie dokonale pokrývajú povrch a vytvárajú na celom lane takmer nepriepustnú ochrannú vrstvu.

 
TeROM                  terom

Nový prevratný systém značenia lán, využívajúci mikročip na konci lana ako nosič dôležitých informácií o lane.