Lavínový kurz 2011


Lavínový kurz s certifikovaným cvičiteľom u nás opäť ZADARMO

Kúpiť a používať lavínový vyhľadávač dnes nie je problém. Horšie je to s aktívnym vyhľadávaním pomocou neho. Podľa štatistík má zasypaný 80% šancu na prežitie v lavíne do 18 minút po zasypaní. Potom šance rýchlo klesajú. Neskúsený používateľ lavínového vyhľadávača, ktorý možno iba o vlások unikol lavíne a môže byť v šoku musí byť dobre zaškolený, aby bol schopný rýchlo a efektívne pomôcť zasypaným druhom.

Aj na zimu 2010/11 sme pre Vás pripravili ZADARMO v spolupráci s distributorom PIEPS, firmou Total Outdoor  lavínový kurz s certifikovaným cvičiteľom. Podmienkou účasti na kurze zadarmo bude opäť kúpa lavínového vyhľadávača zn. PIEPS DSP z našej ponuky. Prečo práve Pieps DSP sa dočítate v teste lavínových vyhľadávačov.
Kurz bude mať teoretickú aj praktickú časť. V praktickej časti si všetci účastníci v teréne vyskúšajú reálne vyhľadávanie viacerých naraz zasypaných osôb v horskom teréne.

Termíny a miesto konania kurzov oznámime v najbližšom čase

Zákazníci, ktorí sa nestihnú z akýchkloľvek dôvôdov dúčastniť kurzu v uvedených termínoch majú možnosť prihlásiť sa na BEZPLATNÝ KURZ v ďalšej sezóne .

Prihlášky a podrobné informácie:  karel@totaloutdoor.cz

Kurzy povedie opäť známy certifikovaný cvičiteľ a horský vodca UIAGM Janek Bednařík a Ondřej Nádvorník.

AKCIA lavínový kurz zadarmo platí do naplnenia maximálneho počtu účastíkov.
Maximálny počet osôb na jeden kurz je 15. Dôležitý je čas vášho prihlásenia. Prihlásiť sa dá až po zakúpení PIEPS DSP. Čím skôr Pieps DSP u nás zakúpite, tým je vyššia pravdepodobnosť, že sa dostanete už na prvý termín.
Preto neváhajte.

Nutné vybavenie na kurz:

Skialpinistická výbava (lyže, pásy, topánky, palice, prípadne snežnice, lavínový set (lopata, sonda, vyhľadávač), čelovka + batérie, výstroj na pobyt na horách (6 - 8h denne budeme vonku).

Pokiaľ požadovaný výstroj nevlastníte, využite služby našej Požičovne. Doporučujeme zarezervovať dostatočne zavčasu, zásoby sú obmedzené.

Podrobný popis:
Kurz je určen pro horolezce, skialpinisty, lyžaře a VHT turisty - zkrátka pro všechny milovníky zimních sportů, kteří se pohybují ve volném terénu a chtějí se dozvědět něco víc o sněhu a lavinách.

Obsah kurzu:
- základní lavinové vybavení (vyhledávač, sonda, lopata): informace a práce s nimi.
- sníh a lavinová prevence: druhy sněhu, přeměna, sněhový profil, testy stability, rizikové faktory, plánování túry, posouzení stability svahu - klouzavý blok, diagnostické sondy, stupně lavinového nebezpečí, pravidla pohybu v lavinovém terénu (výstup, sjezd, skupina)
- záchrana z laviny: lavinová nehoda - statistika přežití, organizace záchrany, kamarádská pomoc, zásady vyhledání, vyproštění a transport, základy první pomoci, vrtulník, improvizované svozné prostředky - nouzové sáně z lyží.
-tréning vyhledávání pomocí zakopané Pieps sady - Artu. Možnost hledání více zasypaných, ruzné nasměrování antén...

Lavinový kurz probíhá formou teoretických přednášek doplněných praktickými ukázkami v okolí chaty. Vše si na závěr ještě vyzkoušíte „naostro“ při improvizované záchranné akci.