Lavínový kurz 2009


Lavínový kurz s certifikovaným cvičiteľom u nás ZADARMO

Kúpiť a používať lavínový vyhľadávač vo vysielacom režime dnes nie je problém. Horšie je to s aktívnym vyhľadávaním pomocou neho. Podľa štatistík má zasypaný 80% šancu na prežitie v lavíne do 18 minút po zasypaní. Potom šance rýchlo klesajú. Neskúsený používateľ lavínového vyhľadávača, ktorý možno iba o vlások unikol lavíne a môže byť v šoku musí byť dobre zaškolený, aby bol schopný rýchlo a efektívne pomôcť zasypaným druhom.

Preto sme pre Vás našich zákazníkov v spolupráci s novým distributorom PIEPS v ČR a SR, firmou Total Outdoor pripravili VEĽKÚ ZIMNÚ AKCIU – lavínový kurz s certifikovaným cvičiteľom. Kurz mal teoretickú aj praktickú časť. V praktickej časti si všetci účastníci v teréne vyskúšali reálne vyhľadávaní viacerých naraz zasypaných osôb v horskom teréne. Kurz sa uskutočnil vo Vysokých Tatrách, na chate Popradské Pleso 20. marca 2009. Viedol ho známy certifikovaný cvičiteľ a horský vodca UIGM Janek Bednařík.  Pri kúpe najlepšieho lavínového vyhľadávača na trhu PIEPS DSP u nás ste mali možnosť získať od nás tento lavínový kurz úplne zadarmo.

Lavínový kurz - upresňujúce informácie

Základný lavínový kurz je určený našim zákazníkom, ktorí si vo vybranom termíne do 19.3.2009 u nás zakúpili lavínový vyhľadávač PIEPS DSP
Pre účast na kurze je potrebná registrácia.
Miesto a čas: Popradské Pleso, 20.3.2009, začiatok o 8.00 hod.
Školitel:          Jan Bednařík, člen UIAGM, International Federation of Mountain Guides Associations a Českej Asociácie Horských vodcov
 
Kurz je určený pre horolezcov, skialpinistov, lyžiarov a VHT turistov - skrátka pre všetkých milovníkov zimných športov, ktorí sa pohybují vo voľnom teréne a chcú sa dozvedieť niečo viac o snehu a lavínach.
 
Obsah kurzu:
Základné lavínové vybavenie (vyhľadávač, sonda, lopata): informácie a práca s nimi.
Sneh a lavínová prevencia: druhy snehu, premena, snehový profil, testy stability, rizikové faktory, plánovanie túry, posúdenie stability svahu - kĺzavý blok, diagnostické sondy, stupne lavínového nebezpečenství, pravidlá pohybu v lavinovém teréne (výstup, zjazd, skupina)
Záchrana z lavíny: lavínová nehoda - štatistika prežitia, organizacia záchrany, kamarátska pomoc, zásady vyhľadania, vyprostenia a transportu, základy prvej pomoci. Teoretické prednášky sú doplnené praktickými ukážkami v okolí chaty.
 
Nutné vybavenie: skialpinistická výbava (lyže, pásy, topánky, palice) prípadne snežnice, lavínový set (lopata, sonda, vyhľadávač), čelová lampa, výstroj pre pobyt na horách. Ak nemáte výstroj, navštívte našu požičovňu, alebo sa informujte osobne.
 
Pojistenie (doporučujeme OÄV, alebo JAMES)
 
Doprava: individuálna. Zo Štrbského Plesa, pešo, alebo na lyžiach. Na horský hotel Popradské Pleso je možné prísť aj autom, cesta je náročná a nemusí byť upravená, doporučujeme 4x4, alebo aspoň reťaze.
 
Doporučený individuálny program na ďalšie dni víkendu:
Sobota – skialp, lezenie, VHT vo Vysokých Tatrách.
Nedeľa – všetkých účastníkov kurzu pozývame na náš test skialpinistických a freeride lyží na Štrbské Pleso. Majú prednosť pri výbere lyží.
 
Ubytovanie – individuálne, doporučujeme horský hotel Popradské Pleso. Na požiadanie zabezpečíme rezerváciu ubytovania.
 
 
Každý účastník sa zúčastňuje kurzu na vlastnú zodpovednosť.