Preteky na múre nad PKO


Preteky v skalolezení na rýchlosť, pôvodne organizované ako sprievodná akcia festivalu Hory a mesto prerástli do samostatných pretekov, ktoré každoročne organizujeme a zabezpečujeme.

 

1   2   3

Preteky ALPINUS MÚR nad PKO 2002

20.4.2002 sme zorganizovali prvý ročník pretekov v lezení na múre nad Parkom kultúry a oddychu v Bratislave ako sprievodnú akciu festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto. Ich cieľom bolo priblížiť tento krásny šport bratislavskej verejnosti a ukázať, že aj v meste sa dajú robiť príjemná lezecké aktivity. Preteky sa stretli s priaznivým ohlasom verejnosti a odvtedy sa organizovanie podobných podujatí stalo našou tradíciou.


Preteky ALPINUS MÚR nad PKO 2003

Počas víkendu 29. - 30. marca 2003 sa v Bratislave uskutočnilo troje lezeckých pretekov. Najprv v sobotu to bol Pajštúnsky budíček, ktorý zorganizoval HK Filozof Bratislava nielen pre svojich členov, potom v nedeľu preteky Múr Alpinus na múre nad PKO a nakoniec bouldrové preteky na lezeckej stene Café bar na Miletičovej ulici. Z Pajštúnskeho budíčka a z Café stena pretekov sa vyhlasoval víťaz dvojboja, preto organizátori jednotlivých súťaží prišli na myšlienku, že by budúci rok mohli usporiadať lezecký trojboj Pajštún - Múr - Café.

Ako múr ožil... (prevzaté z tlače)

V slnečnom popoludní začali včera o 14. hodine na Žižkovej ulici preteky v lezení na kamennom múre. Minuloročný pokus organizátorov súťaže nadviazať na prinajmenšom štyridsaťročnú tradíciu trénovania na skalnom múre bol nečakane úspešný. Aj preto sa vedenie obchodnej spoločnosti Alpinus Bratislava rozhodlo usporiadať túto súťaž po druhý raz.

4  

Organizátor súťaže Ján Zaťko: Po 89-tom roku sme okrem množstva pozitívnych vplyvov na slovenskú spoločnosť zaznamenali aj niektoré negatívne – jedným z nich bol aj rozpad dovtedajších štruktúr organizovaného športu. Obmedzilo sa aj fungovanie horolezeckých oddielov, ktoré si pred rokom 1989 asi ako jediné dokázali na svoju činnosť zarobiť. Mladí horolezci už nemajú takú finančnú podporu, aby mohli dostatočne často cestovať na vážnejšie horolezecké túry. Tréning však potrebujú a preto sme sa rozhodli pripomenúť najmä tým mladším možnosť, na využitie ktorej nepotrebujú žiadne finančné prostriedky, navyše je dostupná komukoľvek a kedykoľvek!

5   6   7

Takúto súťaž nie je možné zorganizovať „vo veľkom“, pretože múr leží na súkromnom pozemku a hneď vedľa neho vedie cesta. Našim cieľom nie je vytvoriť nové skalolezecké megapodujatie – chceme len ľudí upozorniť na časovo i finančne nenáročnú alternatívu k tradičnému tréningu na skalách v okolí Bratislavy a k lezeniu na umelých stenách priamo v Bratislave. Okrem toho kameň symbolizuje pre mestského človeka aj čosi viac ako prostú možnosť technického lezeckého zdokonaľovania – je to bezprostredný a osobný kontakt s prírodným materiálom! Veď horolezectvo nie je len mechanický tréning mladého organizmu s cieľom preliezť maximálne obťažné trasy na umelých stenách. Je to najmä láska k prírode, schopnosť prekonávať v nej ťažkosti vďaka vysokej koncentrovanosti a psychickej odolnosti, je to životná a pre väčšinu lezcov celoživotná filozofia. V horách neprežívajú fyzicky „nadupaní“ lezci na krátkych tratiach, ale psychicky zdatní a s prírodou sa stotožňujúci vytrvalci. Sme radi, že sa našej súťaže zúčastňujú najmä mladí lezci a trend vývoja nás oprávňuje veriť, že v budúcnosti ich bude ešte viac, veď už teraz sme do súťaže zaradili aj kategóriu detí. Aj preto vidím veľmi pozitívne budúcnosť takýchto súťaží „pod otvoreným nebom“, verím v silu zážitku vo voľnej prírode, aj keď len mestskej. A myslím, že stále častejšie bude čoraz viac mladých ľudí uprednostňovať práve pozitívne zážitky v kontakte s inými ľuďmi v prírode pred tými, ktoré spoločnosti ponúkajú elektronické média a ktoré sú plné násilia v prostoduchých a stereotypných príbehoch o neskutočných hrdinoch.

Súťaž v „múrolezení“ nie je komerčnou akciou firmy Alpinus, veď okrem označenia miesta štartu firemným transparentom sme ju nijako zvlášť nepropagovali. Účastníkmi súťaže boli naši známi – klienti, ktorí chodievajú do našich predajní a dobre vedia, kto sme a kde nás nájdu. Aj odmeny pre víťazov sme pripravili také, aby podporili športovú činnosť ich nových majiteľov: trekingové topánky Scarpa v cene cez 5000 Sk boli isto lákavou odmenou pre víťazov kategórie muži, aj ženy.

Pre budúci rok sa rysuje zaujímavé spojenie troch typov súťažného lezenia: skalného na hrade Pajštún, tréningového na múre nad bratislavským tunelom a výkonnostného na niektorej umelej stene v Bratislave. Na organizovaní tohto triatlonu by sa mali podieľať viaceré subjekty a jedným z nich určite bude aj Alpinus.

Na záver ešte výsledky: doslova neuveriteľným spôsobom v pretekoch zvíťazil 53-ročný Jozef Brtáň z HO Slávia UK s časom 3 minúty a 53 sekúnd za sebou nechal o tri desiatky rokov mladších pretekárov z umelých stien. Druhý 29-ročný Vladimír Mihál z HK Filozof mal čas 7minút a 2 sekundy a tretí bol Ronald Ružička z HK Filozof, ročník 1963, s časom 14 minút a 28 sekúnd. Medzi ženami bola prvá Mery Mikulová – Brtáňová, roč. 1984 z klubu Kazoví Povalači a s časom 10 minú a 11 sekúnd, druhá Stina Šurdová, roč. 1979, klub Kazoví Povalači, čas 12 minút 7 sekúnd a tretia bola Eva Kováčová, roč. 1978 z MKŠK Modra s časom 22 minút 22 sekúnd. P4140420mini Medzi deťmi bol prvý 14-ročný Jakub Kováčik z MKŠK Modra.

Viac o pretekoch a výsledky nájdete na http://www.jamesak.sk/jclshow.asp?Id=404

Preteky ALPINUS MÚR nad PKO 2004

17.4.2004 sa uskutočnil 3.ročník pretekov v lezení na múre nad PKO, ako súčasť lezeckého trojboja BUDÍČEK: Café stena - Múr nad PKO – Pajštún.

8  9   7

Počasie nám príliš nežičilo, ešte dopoludnia pred pretekom, podobne ako minulý rok, nebolo vôbec jasné, či sa uskutoční. Trať sme urobili trochu ťažšiu ako posledne, aby si ju najmä súťažiaci v trojboji dobre vychutnali. Účasť v počte pretekárov bola poslabšia, v kvalite podľa výsledkov lepšia ako po minulé roky. Kto chcel, prišiel a urobil radosť sebe aj ostatným.

Všetci očakávali najmä suverénneho víťaza predošlých ročníkov Jozefa Brtáňa z HK Slávia UK (ročník 1950). Stručne – prišiel a zvíťazil. Podarilo sa mu to dokonca aj s pripočítaním 30 trestných sekúnd za jeden neopatrný pád pred cieľom. Jeho čas bez pádu bol 3:39 min. Týmto vyzývame ďaľších slovenských lezeckých borcov, aby si s ním prišli zmerať sily opäť o rok. Rozdiely medzi jeho časom a časmi ďaľších súťažiacich sa oproti roku 2003 zmenšili, čo bolo dané účasťou kvalitných lezcov, ktorí majú radi rýchlosť. Na druhom mieste skončil Oto Bajana z HK Filozof, s časom 4:28 min., na treťom Michal Kuča z FCT, čas 5:22 min.

10

Zo žien si najlepšie počínala vnučka Jozefa Brtáňa Majka Mikulová z HK Vertical Patrónka, s časom 6:22 min., ktorá vyhrala už druhý krát. V zmiešanom poradí s mužmi obsadila veľmi pekné 5. miesto. Na druhom mieste s malou stratou skončila Etela Vranková z HK Slávia UK, s časom 6:35 min. Žiaľ žien sa nám viac nezúčastnilo, takže boli vyhodnocovaní spolu s mužmi v jednej kategórii.

Celkove súťažilo 9 mužov a dve ženy. Oproti prvému ročníku, kedy súťažilo 27 mužov, 6 žien a 10 žiakov/žiačok je to výrazný pokles, ale počasiu rozkázať nevieme. O to viac si vážime účasť aj bojového ducha zúčastnených. Sponzorom pretekov bola firma Alpinus a Campus.

Na záver sme urobili neoficiálny pretek pre organizátorov, pracovníkov firmy Alpinus Bratislava. Ďakujeme všetkým za účasť aj povzbudzovanie a srdečne Vás pozývame na 4. ročník pretekov.

Posledné kolo trojboja Budíček – pozrite podujatia – Pajštúnsky budíček